Sel suları yapınızdan çekilmeye başladığında, BİMTES gibi profesyonel bir temizlik ekibi sel hasarı restorasyon sürecini başlatabilecektir. Yapınızı eski durumuna gelmesini sağlamak için izlenecek birkaç adım vardır:
- Suyun tahliye edilmesi ve selin bıraktığı hasarın değerlendirilmesi.
- Tamir edilemeyecek şekilde hasar görmüş tüm mobilya ve içeriklerin güvenli bir şekilde çıkarılması.
- Sel suyunun bıraktığı olası çevresel, kimyasal ve/veya biyolojik kirleticileri ortadan kaldırmak için yapının temizlenmesi ve dekontamine edilmesi.
- Kalıntı su kalmamasını sağlamak için yapının tamamen kurutulması ve nemden arındırılması. Bu işlemler uygulanmazsa, küf oluşumu da dahil olmak üzere daha fazla hasara yol açabilir.
Seller, tüm tesislerde ciddi aksamalara neden olma potansiyeline sahiptir, bu nedenle kullanmaya devam etmeden önce alanında uzman ekiplerimiz tarafından kontrol edilmesi gereklidir.
Sel hasarı hakkında bilinmesi gerekenler?
Sel hasarı nasıl azaltılabilir?
Sel hasarını azaltmak söz konusu olduğunda hazırlık, onarımdan çok daha kolaydır. Sel hasarı riskini azaltmak için hem kısa hem de uzun vadeli adımları önceden attığınızdan emin olmak, bir sel olması durumunda hayati koruma sağlayabilir. Kısa vadeli hazırlıklar, sel olasılığı çok yakın olduğunda yapabileceğiniz şeylerken, uzun vadeli hazırlıklar, herhangi bir kötü hava koşulları yaşanmadan önce yapabileceğiniz daha kalıcı değişikliklerdir.
Kısa vadede malzemelerin giriş kattan üst kattaki odalara taşınması, mobilyaların yerden kaldırılması, sel suyu giriş noktalarının kapatılması için kum torbalarının kullanılması hasarın en aza indirilmesinde etkili olabilir. Uzun vadeli sel azaltma önlemleri, arazi sınıflandırmasının veya eğiminin iyileştirilmesini, çevre düzenlemesinin değiştirilmesini, su bariyerlerinin kurulmasını ve yeni drenaj sistemlerini içerebilir.
Sel hasarını neler oluşturur?
Sel, Türkiye’de sık karşılaşılan doğal afet türüdür ve en yaygın olarak, normalde kuru olan araziye geçici bir su taşması olarak tanımlanır. Sel, yağmur, kar, kıyı fırtınaları, fırtına dalgalanmaları, barajların ve diğer su sistemlerinin taşmalarından kaynaklanabilir.
Sel hasarıyla nasıl başa çıkılır?
Yapınızda ciddi sel hasarı ile uğraşırken, en iyi ve en güvenli seçenek her zaman profesyonel yardıma başvurmaktır. Atık kirliliği, elektrikle olası etkileşim ve diğer gizli tehlikeler arasında, sel suyu tehlikeli olabilir ve hem görünür hem de görünmeyen birçok hasara neden olabilir. Yapınıza daha fazla zarar gelmemesini sağlamak için uygun kurutma, dekontaminasyon ve nem alma gereklidir.